191 Trafalgar

191 Trafalgar

  • Nelson
  • Project

This building was to replace a large heritage building in central Nelson. An overriding objective was to bring some extra life into Nelson’s main street, particularly at first floor level with a sense of form, transparency, human scale and richness. Attracting business and customers to first floor level is a challenge in Nelson so rich sculptural core-ten features were an important part of this concept to catch peoples eye and draw them to the central vertical access.

To meet the design brief the proposed concept is to treat the building as two distinct halves (mirror images of each other) with a central vertical link binding the building into a cohesive whole. This approach creates flexible options of tenancy and ownership, which is very important in the modern retail environment. The concept allows differing tenant arrangements, each able to have an identifiable part of the building, without compromising the concept as a whole.

The sculptural features are either structural, shading, generating electricity, or a combination. They create a visual balance between solid and void, transparency and enclosure and of course complimenting colours.  The roof over the outdoor area was designed around the use of dual glass photovoltaic panels which will generate the building’s power.